top of page
תמונת הסופר/תיעל דרור

לנקות את הגוף מבפנים בעזרת התזונה


רבים בחודשי האביב עסוקים בניקוי הבית ביסודיות לאחר תקופת החורף ולקראת האביב. כמובן שלחג הפסח יש השפעה גדולה על אווירת הניקיונות וזו הזדמנות נהדרת לשאול האם גם אתם מקפידים לנקות את הגוף מבפנים? האם אתם משקיעים מחשבה לגבי בחירת המזונות והמשקאות שאתם צורכים בתקופה זו במטרה לסייע גם לניקוי הגוף?


המרווה נחשבת לצמח חשוב מאד ברפואה העממית והמדעית


אין הכוונה ל"דיאטת ניקוי רעלים" טרנדית או אכילה רק של אורז מלא או כוסמת מונבטת במשך שבועות. כאשר אני מדברת על ניקיון הגוף מבפנים, אני מתכוונת לשילובים חכמים בתזונה שיעזרו לנו לנקות את הגוף מבפנים כחלק בלתי נפרד מהתפריט היומי


בכתבה הבאה אביא דוגמאות למזונות ומשקאות שיעזרו לנו לנקות את הגוף מבפנים ולחוש יותר אנרגטיים, חיוניים ובריאים מבפנים.


מרווה

המרווה הינה צמח תבלין המוכר מזה אלפי שנים בתזונת האדם ואף ברפואה העממית בהקשר של ריפוי וניקוי. השימוש במרווה נעשה בעזרת חליטה של העלים במים, הכנת משחות וכמובן שימוש בה לתיבול האוכל (תבשילי בשר, תיבול ירקות אפויים, שילוב במאפים מלוחים ועוד). ברפואה העממית מייחסים למרווה תכונות ריפוי למניעה של מחלות בכלי הנשימה כמו שיעול וצרידות, טיפול בחתכים ועצירת דימומים. בתחום המחקר המדעי ישנם מחקרים על השימוש במרווה כטיפול בהפרעות של מערכת העיכול ובהזעת יתר. בנוסף לכך, מייחסים למרווה השפעה מיטיבה על תופעות של גיל המעבר. למשל, המרווה עשויה להפחית את עוצמת גלי החום ולהקטין את עוצמת תופעות גיל הבלות. החומר הפעיל החשוב במרווה הוא השמן האתרי שבה, המכיל מספר מרכיבים חשובים לבריאות האדם, ביניהם הטאנינים והפלבנואידים. בחלק מהזנים של המרווה, יש גם תכולה גבוהה של חומצת השומן החיונית מסוג "אומגה 3" ואף מפיקים אותה עבור תוספי מזון. בנוסף לכל היתרונות הבריאותיים המרווה נחשבת במשך מאות שנים, לאחד הפתרונות הידועים והחזקים ביותר לניקוי הבית כנג "עין הרע". נהוג להבעיר את עלי המרווה היבשים ליצירת "קטורת" (לא בערה מלאה, רק עשן), ולהסתובב עם המרווה בכל חלקי הבית. כן, על סמך האמונה והמחקרים, השימוש במרווה מאפשר כנראה, ניקוי הבית והגוף מפנים ומבחוץ.


תה ירוק

התה הירוק מוכר מזה אלפי שנים כמשקה חשוב מאד מבחינה בריאותית. התה הירוק עשיר מאד בנוגדי חמצון מסוג ECGC הפועלים כנגד ה"רדיקלים החופשיים" הנמצאים בגופנו. רדיקלים אלו יכולים להגיע מבחוץ (זיהום אוויר, עישון, המזון שאנו אוכלים), ואף להיווצר בגוף באופן טבעי במסגרת התהליכים המטבוליים של הגוף. על מנת לשמור על הבריאות, חשוב מאד לנטרל את הרדיקלים החופשיים ול"נקות" אותם מהכלי הדם ומרקמות הגוף. מחקר שהתפרסם לפני מספר שנים, הראה כי אנשים ששתו 3 כוסות תה ירוק במשך 4 שבועות, העלו את רמת נוגדי החמצון מסוג ECGC בדם באופן מובהק, וגופם התמודד טוב יותר עם מצבי סטרס חימצוני ופגיעה בתאי השריר (אימון גופני). מסקנות המחקר היו כי שתיה קבועה של כ-3 כוסות תה ירוק ביום, עשויה להעלות בצורה מובהקת את כמות נוגדי החימצון בגוף ולהגן על הבריאות. מחקרים נוספים הראו כי צריכה קבועה של תה ירוק עשויה לסייע גם לבריאות רקמת העור, החשופה מאד לפגיעה של רדיקלים חופשיים התוקפים את הגוף מבחוץ, ובמיוחד כנגד פגיעה של קרני UV.


מיץ רימונים

הרימון, וכמובן מיץ הרימונים ידועים במשך מאות ואלפי שנים כחלק בלתי נפרד מהתזונה של האדם ואף סגולותיהם הרפואיות נחשבות חזקות במיוחד ברפואה העממית. מחקרים קליניים בשנים האחרונות מוכחים את החשיבות הבריאותית של שילוב מיץ רימונים לשיפור הבריאות במישורים רבים. מחלות הלב וכלי הדם נחשבים כיום לאחד הגורמים המובלים לעלית הסיכון לתמותה והצורך למצוא דרך "לנקות את כלי הדם" ולשמור על גמישות ותקינותם, היא בראש סדר העדיפויות הרפואי. חשוב לדעת כי סטרס חימצוני תורם להיווצרות מחלות לב וכלי דם וקשור לחמצון שומנים. חומרים בשם פלבנואידים בתזונה בעלי פעילות נוגדת חמצון, חשובים מאד כי הם מעכבים חמצון כולסטרול מסוג LDL, מונעים יצירת תאי קצף מקרופאגים ומפחיתים את התפתחות תהליך טרשת העורקים. מיץ רימונים עשיר מאד בפלבנואידים ומכיל גם תרכובות פוליפנולים, טאנינים וחומרי צבע אנתוציאנינים בעלי יכולת נוגדת חמצון חזקה במיוחד. מחקר ישראלי, שהתפרסם כבר לפני יותר מ-15 שנה, שנערך בחולים עם סתימה בעורק הקרוטיד, עולה כי נטילה יומית של מיץ רימונים במשך שנה, מנעה התעבות של עורק התרדמה (עורק חשוב המספק דם לצוואר ולראש) ב-30%, ולהאטה בחמצון הכולסטרול בשיעור של 90%! רמות נוגדי החמצון בסרום עלו ב-130%, לחץ הדם פחת ב-21% בשנה הראשונה לנטילת מיץ רימונים ונשמר לאורך 3 שנות המחקר. בנוסף לכך, במחקרים נוספים נמצא כי למיץ רימון יש השפעה מיטיבה על מערכת החיסון: השפעה מגינה מפני דלקות בגוף הנגרמת בעקבות חשיפה לחיידקים, פטריות, פרזיטים והרעלה ממזון. מכאן שמיץ הרימונים עוזר ב"ניקוי" כלי הדם והתמודדות הגוף עם מצבי דלקת שונים. שווה לשלב באופן קבוע בתפריט היומי.


סובין שיבולת שועל

סיבים תזונתיים הנמצאים בתזונה הם חלק בלתי נפרד מהדרך לשמור על הבריאות. הסיבים התזונתיים הם פחמימות בעלי מבנה מיוחד שאנזימי מערכת העיכול לא מסוגלים לפרק ולכן אינם נספגים בגוף. מכאן שהסיבים התזונתיים לא רק שלא מספקים קלוריות לגוף, אלא שהם אף מעודדים שרפת קלוריות תוך כדי עיכול המזון, כיוון ששרירי מערכת העיכול משקיעים הרבה אנרגיה בנסיון לפרקם. הסיבים שלא נספגים בגוף עוברים את כל צינור מערכת העיכול ויוצאים בצואה. לכן הם בפועל מסוגלים לעבור ו"לגרד" ולהוריד רכיבי מזון ואף התחלה של גידולים סרטניים קטנים מדפנות המעי. מספר מחקרים הראו קשר אפשרי בין אכילה של סיבים תזונתיים לבין הורדה של התחלה של גידולים סרטניים במעי הגס. כאשר מדברים על סיבים תזונתיים חשוב לדעת שיש שני סוגים של סיבים תזונתיים: "סיבים מסיסים" ו"סיבים בלתי מסיסים". הסיבים המסיסים נחשבים לסוג הבריא יותר של הסיבים כיוון שבנוסף לאפקט הניקוי הפיזי של דפנות המעי, הם מסוגלים לקשור רכיבי מזון שונים ולהוציא אותם מהגוף. הסובין של השיבולת שועל הוא סיב מסיס שיכול לקשור כולסטרול בעת שהותו במערכת העיכול ולהוציאו מהגוף. חלק מהמחקרים הראו כי שילוב סובין שיבולת שועל, הפחית עד כ-30% מכמות הכולסטרול מסוג LDL בדם בעת צריכה קבועה ביחד עם התזונה.



מילה לסיכום

ההכנות לפסח בשיאן והניקיונות של הבית הם חלק בלתי נפרד מההכנות לחג. עם זאת, אל תשכחו השנה לנקות גם את הגוף מבפנים, ולעזור לו לשמור לנו על הבריאות. הקפידו לשלב באופן קבוע בתזונה את המזונות והמשקאות העשירים בנוגדי חמצון וביתרונות בריאותיים כמו סיבים תזונתיים, פבנואידים ושמן אתרי. השנה תרגישו איך השילוב הנכון בין הניקיון מבחוץ והניקיון מבפנים יוצרים הרמוניה בריאה וחשובה לעונה זו של האביב.

חג שמח!



159 צפיות0 תגובות

Comentários


bottom of page