top of page

מה גורם להשמנה בטנית ולמה קשה להיפטר מהשומן?

עודכן: 28 ביוני


צורת ההשמנה לא תמיד אחידה בכל אזורי הגוף. אחד המקומות הכי רגישים גם מבחינה אסטטית וגם מבחינה בריאותית הוא אזור הבטן. מדוע השמנה בטנית מסוכנת ואיך אפשר לשנות הרגלי אכילה כדי להפחית את כמות השומן בבטן?


מה הסיבות להשמנה בטנית ולמה קשה להוריד את השומן בבטן?

סיבות להשמנה ביטנית

ההשמנה הבטנית נובעת מגורמים שונים ביניהם תורשה, תזונה לא מאוזנת, חוסר בפעילות גופנית, מתח נפשי ועוד. צריכה מופרזת של סוכרים ופחמימות פשוטות מובילה לעליה במשקל באזור הבטן, שם השומן נאגר במהירות. גם תהליכי הזדקנות והורמונים, כמו עליה בייצור של הורמון הקורטיזול (הורמון סטרס), תורמים להצטברות שומן באזור זה.

 

שומן בטני- לא רק בעיה אסטטית, סיכון בריאותי

חשוב לדעת שהשומן הבטני לא רק מפריע לנו מבחינה אסטטית! השומן הבטני נחשב מסוכן כיון שהוא שונה מהשומן שנמצא באזורים אחרים בגוף. השומן בבטן מפריש תאי דלקת, מעלה סיכון למחלות ויוצר תנגודת לאינסולין. לכן, קשה מאד להיפטר ממנו וגם כאשר יורדים במשקל בעזרת דיאטה וספורט, השומן הביטני לא בהכרח יגיב לתהליך.


מדוע קשה להיפטר מהשומן הבטני?

השמנה באזור הבטן נחשב למקום בו הגוף אוגר יותר מהר שומן בהשפעה ישירה מהרגלי האכילה. למרות שקל ליצור אותו, קשה הרבה יותר לשרוף אותו ולצמצם את המימדים שלו. הסיבה המרכזית היא שמדובר בשומן תת-עורי הממוקם באזור חלל הבטן, המגיב באיטיות לשינויים באורח חיים ובדיאטה. בנוסף, שומן זה קשור לרמות מוגברות של הורמונים כמו אינסולין וקורטיזול, שמקדמים אחסון שומן ומקשים על פירוקו. שינויים תזונתיים, פעילות גופנית והתמודדות עם מתח הם חיוניים, אך דורשים התמדה ואורך רוח כדי לראות תוצאות משמעותיות.


כדי להתמודד טוב יותר עם השומן הבטני, חושב קודם כל להבין מה מעודד את היצור שלו ואיזה מאכלים והרגלי אכילה צריך לשנות כדי למנוע המשך אגירה באזור הבטן.


אכילה של פחמימות פשוטות ובצקים בכמות גדולה עלולה לעודד השמנה בטנית
אכילה של פחמימות פשוטות ובצקים בכמות גדולה עלולה לעודד השמנה בטנית

 

מה הסיבות התזונתיות שמעודדות אגירת שומן ביטני?

  • להוריד פחמימות פשוטות וסוכרים- אכילה של פחמימות פשוטות וסוכרים מעלה בחדות את כמות הסוכר בדם ומעודדת יצירה מהירה של שומן בטני. למשל שוקולד, סוכריות, גלידה, לחמים ומאפים מקמח לבן, עוגות, עוגיות ועוד. חשוב לדעת שמיצים נחשבים כמספקים כמות גבוהה של סוכר, שעלול לעודד צבירת שומן בכבד (״כבד שומנים״) ולגרום להשמנה בטנית. זה קורה גם אם מדובר במיץ פרי וגם במיץ תוסס/סינטטי. ההמלצה החד משמעתית היא להימנע ממיצים העשירים בסוכר.

  • להעדיף פחמימות מורכבות- כאמור, פחמימות פשוטות וסוכרים מעודדים השמנה בטנית. לעומת זאת, אכילה של פחמימות מורכבות בהן הסוכר נספג לאט לזרם הדם ויש תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים, יכולה לסייע בניצול הפחמימה בגוף ואז אגירת השומן הביטני פוחתת. פחמימות מורכבות שמומלצות בתפריט: לחמים ומאפים מקמח מלא, כוסמין או שיפון, שיבולת שועל מלאה, קינואה, בטטה, כוסמת ועוד. גם הקטניות מכילות פחמימות מורכבות. למשל, עדשים, חומוס, סויה ושעועית.

  • לשלוט בכמות הפחמימה בארוחה- יש הבדל בהשפעה של הפחמימות על הגוף לפי הכמות שאוכלים בבת אחת. אם אוכלים כמות נמוכה/מתונה של פחמימות בארוחה, כמות שהגוף יודע להתמודד איתה ולנצל אותה לצורכי הגוף, פחות סיכויים שהפחמימה תיאגר כשומן. לעומת זאת, אם אוכלים בבת אחת כמות גדולה, יש סיכוי גדול יותר שהעודף הקלורי של הפחמימה יהפוך לשומן ויאגר בבטן. מסקנה, אם אתם בוחרים לאכול פחמימות, הקפידו לפזר לאורך היום בארוחות ולא להעמיס בבת אחת כמות גדולה בבת אחת. זה נכון גם אם לא אכלתם כל היום, עדין אין אפשרות לרכז את כל הפחמימות לארוחה אחת גדולה כי זה יעודד השמנה.

  • חשיבות תזמון הפחמימות מהלך היום- אכילה של פחמימות בשעות הערב נמצאת בסיכון גבוהה יותר להיאגר כשומן בטני. מחקרים הראו שאותה פחמימה בבוקר או בארוחת הערב לא מתנהגת אותו הדבר בגוף. בבוקר הגוף מנצל אותה בצורה טובה יותר ברקמות השונות והיא מצטברת בדם ולא הופכת לשומן. בערב, בדיוק אותה כמות פחמימה תעודד יצור שומנים בדם (טריגליצרידים) ופחות תנוצל על ידי שאר רקמות הגוף. מכאן שאכילה של פחמימות בשעות הערב והלילה מעודדות בצורה ישירה השמנה בטנית. מסקנה- אם אתם סובלים מהשמנה בטנית, עדיף להימנע מפחמימות בשעות המאוחרות של היום!

 

לסיכום

אם אתם בדיאטה ורוצים להוריד שומן בטני, תכננו את התפריט היומי כך שאת הפחמימות תאכלו מהלך היום ולא בשעות הערב והלילה. העדיפו פחמימות מורכבות ונסו לשלוט בכמות בכל ארוחה על מנת לא לאכול בבת אחת כמות גדולה של פחמימות.

 

בהצלחה!

Comentarios


bottom of page