top of page

מה ההבדל בין דיאטטי לדיאבטי (לסוכרתיים)?

מושגים רבים בתחום התזונה אינם תמיד ברורים לנו ואנו נוטים לבלבל ביניהם כאשר השמות דומים. דוגמה: "דיאטטי" לעומת "דיאבטי". מה ההבדל בין השניים? מה אומר כל אחד ומה צריך לחפש חולה הסוכרת הרוצה לשמור על רמות תקינות של סוכר?


האם מוצרי מזון "ללא סוכר" תמיד יתאימו לחולי סכרת?

דיאטטי

מוצר מזון המכיל עד 40 קלוריות ל- 100 גרם מוצר. על המוצר להכיל פחות מ-1% שומן. בשל הגבלות אלו המוצר מכיל כמות נמוכה של שומן ופחמימות אשר מסתכמים בערכים נמוכים של קלוריות. מתאים לשומרי הגזרה ולאנשים המנסים לרדת במשקל.


דיאבטי

מקור המילה מגיע מהמילה סוכרת (באנגלית: diabetes). בהרבה מקרים מי ש"מדביק" את השם "דיאבטי" למוצר הוא היצרן שמנסה לפתות אוכלוסיה של חולי סוכרת לקנות את המוצר. עבור חולי סוכרת, ישנה חשיבות רבה בבדיקת כמות הפחמימות במזון ולאו דווקא התמקדות בעובדה שאין בו סוכר (יכולים להיות סוגים אחרים של פחמימות). אנשים המחפשים מוצר המתאים לחולי סוכרת צרכים לבדוק כמה פחמימות המוצר מכיל ולא להסתמך רק על הרישום בגדול על האריזה. גם הסיסמאות "ללא תוספת סוכר" או "ללא סוכר" לא מבטיחות ערך נמוך של פחמימות. מוצרים אלו עלולים להכיל בסופו של דבר כמויות גדולות של פחמימות ולהשפיע על רמות הסוכר, בדומה למזונות מקבילים רגילים. בנוסף לכך, במקרים רבים המוצרים "ללא סוכר" מכילים כמות גבוהה של שומן (במקום הסוכר) ולכן ערכם הקלורי גבוה, ולא בהכרח מתאימים לחולי סוכרת.


על מנת לא ללכת לאיבוד, ניתן להיעזר בסימון על האריזות של א.י.ל – האגודה הישראלית לסוכרת. האגודה מפעילה וועדה הבודקת מטעמה את המוצרים. למוצרים שמקבלים את תו האגודה יש יתרון לסוכרתיים. ישנם גם מוצרים ללא הסימון של אי"ל, אשר מכילים כמות נמוכה של פחמימות ולכן יכולים להתאים לחולי סוכרת.


עצה שמושית: מכיוון שהמוצרים הדיאטטיים מכילים כמות נמוכה של פחמימות וקלוריות, במרבית המקרים הם מתאימים גם לחולי סוכרת, אך תמיד חשוב לבדוק מה הערכים התזונתיים, המלאים של המוצר. אין להתפתות ולקנות מוצרים עם סיסמאות של "דיאבטי", "ללא סוכר" או "ללא תוספת סוכר" מבלי לבדוק.

158 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page