מרק עוף יהודי: מדוע הוא כל כך בריא?

מרק העוף היהודי מוכר בעולם הרפואה כאחת מ״תרופות הסבתא״ היעילות ביותר לטיפול בשפעת ובהצטננות. יש הקראים לו ״הפניצילין היהודי״ שפועל כנגד השפעת ויעיל מאד גם כנגד זיהומים שונים בדרכי הנשימה. מה הופך את מתכון מרק העוף היהודי לכל כך בריא?

הכתבה התפרסמה לראשונה באתר ynet בתאריך 4.1.22



מחקרים מראים שמרק עוף נלחם בשפעת

מחקרים לאורך השנים בדקו מתכונים רבים של מרק העוף היהודי וקבעו מעל לכל ספק שיש בסיס מדעי מובהק לכך שהמרק נלחם ביעילות כנגד מחלות של דרכי הנשימה העליונות הנגרמות על ידי וירוסים ופתוגנים שונים. נשאלת השאלה כיצד מרכיבי המרק מסוגלים לעצור את התפתחות הצינון לסייע למערכת החיסון להתמודד טוב יותר עם זיהומים בדרכי הנשימה? הגיע הזמן לבחון לעומק את המרכיבים של מתכון מרק העוף היהודי ולהבין מה הוא הסוד הטמון בו מדוע הוא נחשב כל כך בריא?


השילוב המנצח

אחד היתרונות הבולטים של מרק העוף היהודי הוא השילוב של בישול העוף ביחד עם הירקות ועשבי התבלין. למרות האמירה המוכרת ״שכל הויטמינים והיתרונות התזונתיים של הירקות נהרסים בעת חימום״ אין זה נכון! יש אפילו כאלו שהספיגה שלהם משתפרת כאשר הם עובדים חימום/בישול כמו במרק! למשל ויטמין A נספג יותר טוב בגוף כאשר הוא עובר בישול. יתרון נוסף של המרק הוא העובדה שחלק גדול מהמינרלים עוברים מן הירקות לנוזלי המרק ואז גם מי שלא חובב ירקות יכול להנות מהרבה ערכים תזונתיים אפילו בעת שתית המרק הצח בלבד.


מרכיבי המתכון:

מרק העוף יהודי המסורתי מכיל כמה מרכיבים קבועים וכמובן שלכל אחד יכולה להיות גם הגרסה שלו המעט שונה (תוספת ירקות, עשבי תיבול, תבלינים ועוד).

המתכון הבסיסי כולל: עוף, גזר, תפו״א, בצל, פטרוזיליה וסלרי.


מה היתרונות של כל אחד מהמרכיבים?


עוף- כדי להנות מיתרונות הבריאותיים הטמונים במרק העוף, קודם כל צריך שיהיה עוף במרק! עוף מכיל חומצת אמינו בשם ציסטאין, המשתחררת לנוזלי המרק בעת בישול. חומצת אמינו זו דומה לתרופה אצטילציסטאין (acetylcysteine). תרופה זו נרשמת לחולים עם ברונכיטיס על ידי רופאים מכיוון שהיא מפרקת חלבונים הנמצאים ברירית והשוקעים בריאות. בנוסף לכך, מדובר בחומר המעודד כיח והיפטרות מעודפי ליחה. מכאן, שמי שרוצה להנות מיתרונותיו הבריאותיים של המרק, חשוב שיבשל את המרק עם העוף ולא רק ישתמש באבקות ״בטעם עוף״ או בחומרי טעם אחרים. בנוסף לכך, כאשר אוכלים את העוף ביחד עם המרק הוא מספק כמות גבוהה של חלבון שיכול להוות את המרכיב המרכזי של הארוחה.


גזר- למרות המתיקות המורגשת של הגזר המבושל בהשוואה לגרסתו הטריה, ערכו הקלורי דווקא לא גבוה (35 קלוריות ל-100 גרם מבושל) ואף כמות הסוכר בו נמוכה (3.43 גרם בלבד ל-100 גרם מבושל). יתרון תזונתי בולט של הגזר המבושל הוא התכולה הגבוהה של חומר בשם בטא-קרוטאן שהופך בגופינו לויטמין A והוא חשוב מאד לתפקוד מערכת החיסון. יעילות הספיגה של הבטא-קרוטאן משתפרת בעשרות אחוזים כאשר הוא עובר בישול וזהו אחד מהיתרונות הבולטים של הגזר במרק. בנוסף לכך הגזר המבושל מספק את מינרל הזרחן וסיבים תזונתיים.


תפוח אדמה- תפוח אדמה מספק למרק פחמימות ומינרלים חיוניים. המינרל הבולט שנמצא בתפוח האדמה הוא האשלגן החשוב מאד לתפקוד הלב. תפוח האדמה מספק גם מעט מגנזיום, סידן וזרחן. הפחמימות שבתפוח האדמה יכולות לספק את ההשלמה לעוף על מנת ליצור מנה מאוזנת של ארוחה מלאה (חלבון ופחמימה) והכל בקערת מרק אחת.


בצל- למרות שבדרך כלל הכמות שלו יחסית קטנה ביחס לשאר הירקות, הטעם של הבצל דומיננטי והוא תורם הרבה לטעם האופייני של מרק העוף היהודי. הבצל מספק למרק מינרלים כמו מגנזיום, זרחן ואשלגן. הזהבת הבצל במעט שמן בתחילת הבישול מחזקת את טעמו ומעניקה קשת רחבה של טעמים למרק כולו.



היתרונות של הירקות במרק- ויטנימים ומינרלים חיוניים


סלרי- הסלרי משתלב במרק עם הגבעולים והעלים. הוא מעניק טעם נהדר ותורם מרכיבים תזונתיים חיוניים. הסלרי דל במיוחד בקלוריות ותורם אשלגן וסיבים תזונתיים למרק.


פטרוזיליה- הפטרוזיליה נחשבת לאחד מעשבי התיבול הירוקים שמשתלבת נהדר גם במנות טריות וגם במבושלות. הפטרוזיליה מעניקה למרק טעם עשיר ומספקת סיבים תזונתיים וכמות גבוהה מאד אשלגן (499 מ״ג ב-100 גרם מבושל) והיא עשירה במיוחד ויטמין K החיוני לתפקוד אברים רבים בגוף, לבניית העצמות ותפקודי קרישת הדם (מעל 1600 מ״ג בכמות של 100 גרם מבושל!).


סיכום

מרק העוף המסורתי הידוע בשמו העממי ״הפנצילין היהודי״ אכן מספק לגוף הרבה יתרונות תזונתיים המסייעים לחיזוק מערכת החיסון ולהתמודדות ספציפית עם התקררות של דרכי הנשימה העליונות. הכוח הבריאותי של המרק הוא בשילוב שבין העוף, הירקות ועשבי התיבול שכל אחד מהם תורם למנה יתרונות בריאותיים-תזונתיים שונים היוצרים ביחד הגנה חזקה ותמיכה בפעילות מערכת החיסון. ניתן לומר על קערת מרק העוף היהודי ש״השלם גדול מחלקיו״ והמתכון המנצח הוא זה שטעים לכם ומסייע לגופכם להתחזק ולהילחם חדירה של וירוסים ופתוגנים. חשוב במיוחד בימי החורף הקרים אבל אפשר להנות ממנו כל השנה.



בנימה אישית- את המתכון של מרק העוף אפשר להכין במגוון רב של צורות בשילוב עם מרכיבים נוספים המעניקים טעם מגוון ותוספת ערכים תזונתיים. השילוב הבסיסי של העוף והירקות עם עשבי התיבול הוא הכוח המרפא של המרק ולכן גם אם המתכון שלכם מעט שונה, הקפידו על 3 המרכיבים הללו לטעם עשיר וחיזוק מערכת החיסון.


32 צפיות0 תגובות