top of page

סוד שתית המים להצלחת הדיאטה


הרגלי השתייה שלנו הם אחד מדפוסי ההתנהגות המרכזיים שאנו רוכשים במהלך ילדותנו, עם השפעה משפחתית, תרבותית וחברתית. לא פעם השתייה מהווה הווי חברתי או נוהג קבוע לציון מאורעות או חגיגות, אך השתייה היומיומית לוקה בחסר אצל רבים. איך זה קשור לירידה במשקל ואיך אפשר לשפר בקלות את המצב?


למים חשיבות גדולה בתהליך שרפת השומן בגוף


לשתייה יש חשיבות רבה בשמירה על פעילותו התקינה של גופנו. גוף האדם מכיל בממוצע 65-70% מים, אך הבעיה היא שבמרבית המקרים, תחושת הצמא מגיעה רק לאחר שהגוף כבר נמצא במחסור. תחלופת הנוזלים בגופנו הינה תהליך דינמי הדורש אספקה סדירה של נוזלים - שתייה. איבודי נוזלים מתרחשים במספר מסלולים מקבילים כגון -הזעה, נשימה וכמובן באמצעות השתן. החזרת הנוזלים לגוף היא באחריותנו.

כאשר מדברים על ההנחיות לתזונה נכונה מתייחסים להמלצות של שתית 8-10 כוסות ביום. במצבים של דיאטה יש הנעזרים בשתייה מרובה על מנת להרגיע את תחושת הרעב ולנסות ליצור תחושת שובע. האם זה נכון? האם השתייה נכונה בכל שלב או שלפעמים אנו עלולים להפריע לעצמנו בשל השתייה המרובה?


חשיבות השתייה בזמן דיאטה

בשלבים הראשונים של הדיאטה מאבד גופנו כמות גדולה של נוזלים בשל ניסיונותיו להתמודד עם המחסור הקלורי. בהמשך אמור הגוף לשרוף בעיקר את רקמת השומן. אם נתייחס אל חומצות השומן כמחרוזות ארוכות המכילות מספר רב של חרוזים, אז על מנת לשרוף שומן עלינו להפריד חרוז אחד אחרי השני. בכל פעם שאנו רוצים להפריד חרוז אחד מהשרשרת, עלינו להכניס מולקולה אחת של מים אשר תאפשר את קיום התהליך. במצב של מחסור בנוזלים בגוף, גם יעילות תהליך שרפת השומן תיפגע. מכאן שעל מנת לאפשר תהליך תקין של שרפת שומן, עלינו לדאוג שהגוף יהיה במאזן נוזלים תקין.


שתיה בדיאטה- זהירות לא להרחיב את הקיבה!

אחת המטרות המרכזיות בדיאטה היא לשבוע מכמויות קטנות יותר של אוכל. הקיבה היא שריר ויכולה להתכווץ עם הזמן לגודל הרצוי. זאת במידה ונקפיד על כמויות נכונות של אוכל. אחד המכשולים בכיווץ הקיבה הוא השימוש המוגבר בשתייה בזמן דיאטה כפתרון ליצירת תחושת שובע. יש הממליצים על שתיית שתי כוסות מים לפני תחילת הארוחה על מנת למלא את הקיבה. בפועל מה שקורה הוא שהקיבה נשארת מתוחה ולא מתכווצת. אומנם בשלבים הראשונים נאכל קצת פחות, אבל לאורך זמן לא נשנה את נקודת השובע כי הקיבה תישאר רחבה. אם כן, השתייה המרובה יכולה להיות פתרון טוב אם משתמשים בה בין הארוחות או בסיומן ולא כפטנט למילוי הקיבה בתחילת הארוחה.


בעיית מדד הצמא

כאמור, תחושת הצמא איננה מדד טוב למאזן הנוזלים בגופנו. אנשים רבים אינם מזהים את תחושת הצמא בזמן ועלולים להגיע למצבי התייבשות. אחת הבעיות בזיהוי תחושת הצמא היא שיש אנשים המפרשים בטעות את תחושת הצמא כרעב. במקרים אלו הם אוכלים הרבה אך מרגישים לא רגועים כי בעצם לא סיפקו לגוף את צרכיו האמיתיים. אחת ההמלצות החשובות ביותר בזמן דיאטה ובכלל במצבי חום סביבתי היא קודם כל לשתות. לבחון האם אנו נרגעים על ידי השתייה או שגופנו צריך דבר אחר. במקרים רבים שתייה עם טעמים (גם דיאט) יכולה לפתור צורך באוכל או רעב לא מוסבר, שיכול בעצם לבטא צמא.

קלוריות בשתייה

רבים מאתנו לא מתייחסים אל השתייה כאל ספק קלורית ולא מחשיבים את השתייה בתפריט היומי. מי ששותה מים או סודה כמובן שאינו צריך להחשיב את השתייה כקלוריות בחישוב היומי, אך במרבית המשקאות האחרים, כולל הדיאט, צריכים לקחת בחשבון את הערך הקלורי בעת שתייה מרובה.

דוגמאות:

קפה הפוך - קפה המבוסס על חלב יכול להכיל כמות נכבדה של קלוריות. חלב 3% מכיל 57 קלוריות ל- 100 מ"ל וחלב 1% מכיל 41 קלוריות ל- 100 מ"ל. כאשר אנו מזמינים במסעדה או בבית קפה, הפוך בכוס גדולה (330 מ"ל) אנו יכולים, בקלות, להגיע כמעט ל- 200 קלוריות וזה עוד ללא חישוב הסוכר (כל כפית סוכר מכילה 20 קלוריות). מכאן שגם קפה נמס ביתי המבוסס על כמות יפה של חלב יכול להכיל כמות גדולה של קלוריות, במידה ואנו שותים הרבה קפה ביום. תעשו לבד את החישוב…

משקאות קלים - משקה "קל" אינו אומר שהמשקה דיאטטי. מיץ פירות מכיל בממוצע 45 קלוריות ב- 100 מ"ל. אם נתייחס לכוס סטנדרטית שמכילה 200 מ"ל הרי שכוס מיץ מכילה 90 קלוריות. כמות זו גדולה יותר מהכמות הנמצאת בפרוסת לחם רגיל או בשתי פרוסות לחם קל. אם כבר שותים מיץ, מומלץ לשתות נקטר המחייב את היצרן לכלול לפחות 40% פרי. ההנחיות לגבי "משקה קל" מדברות על לפחות 10% פרי, השאר מים וחומרים אחרים (צבע, טעם, משמר). הערה - גם מיצים סחוטים טבעי שהכנתם בעצמכם, מכילים כמות דומה של קלוריות. כוס מיץ תפוזים יכולה להגיע בקלות ל- 120 קלוריות.

משקאות דיאט - משקאות אלו אומנם מופחתים בקלוריות אך עדיין מכילים קלוריות בכמות ממוצעת של 8-16 קלוריות ל- 100 מ"ל. מכאן שכוס מיץ דיאט יכולה להכיל 32 קלוריות ואף יותר (תלוי בגודל הכוס). כמות זו שוות ערך לכוס שתייה עם כפית וחצי סוכר. בקבוקי דיאט אישיים הנמכרים בנפח של 500 מ"ל יכולים להגיע בקלות ל- 75 קלויות (שווה ערך לפרוסת לחם רגיל או לשתי פרוסות לחם קל). אין הכוונה לומר כאן כי שתיית הדיאט עשירה בקלוריות אך חשוב שנשים לב למה שאנו צורכים ולכמויות. למשל, שתיית בקבוק גדול של ליטר וחצי דיאט, תתרום 225 קלוריות לתפריט היומי ואם אנחנו בדיאטה כדאי שניקח זאת בחשבון. עם זאת, ניתן לומר כי מרבית משקאות הדיאט המוגזים מכילים 1 קלוריה ל- 100 מ"ל בממוצע. בנוסף לכך, שתייה רבה מדי של משקאות אלו עלולה לגרום לטעם לוואי הנשאר בפה לאורך זמן בשל נוכחות האספרטיים.


אם כן, השתייה חשובה מאד לבריאותנו בכלל, ולהצלחת הדיאטה בפרט.


קבלו את 10 הכללים החשובים לשתיה:

  1. שתייה מרובה - הקפידו על שתייה מרובה לאורך כל היום- 8-10 כוסות ביום.

  2. השתייה המומלצת ביותר - מים או סודה

  3. סף גבוה לתחושת צמא - הקפידו לשתות גם אם אין אתם מרגישים צמא, במיוחד בימים חמים או בעת המצאות בסביבה עם מזגנים, מפזרי חום ועוד (מיבשים).

  4. טיפים לעזרה בשתייה - למי שקשה להקפיד על השתייה, ניתן להיעזר בטכניקות של שתיית כוס בכל שעה עגולה או לשים בקבוק מול העיניים ולקבוע שמסיימים אותו עד לשעה מסוימת.

  5. צמא במקום רעב - בשל הקושי שלנו, במקרים רבים, לאתר את תחושת הצמא, נסו קודם כל לשתות, שימו לב האם הגוף נרגע או שהוא זקוק לעוד דבר מה.

  6. שתיית מיצים - ניתן לשלב מיצי פירות, אך לא למי שחשובה הגזרה נא לשים לב לתכולה.

  7. שתיית מיצים דיאט - מי ששומר על הגזרה יכול להיעזר במיץ דיאט, אך חשוב לשים לב לכמויות הנצרכות גם מבחינת הקלוריות וגם מבחינת החומרים הממתיקים.

  8. שתיית קפה - לא מומלץ להרבות בשתיית קפה, ההמלצות מדברות על 2-3 כוסות ביום. עבור אנשים עם בעיות לחץ דם מומלץ להפחית כמה שניתן בצריכת הקפאין.

  9. שתיית חלב - שימו לב לכמות החלב שאתם מוסיפים לסוגים שונים של משקאות. לחלב יתרונות רבים מבחינת הסידן והחלבון החשובים להתפתחות גופנו אך מי ששומר על הגזרה נא להקפיד על כל דבר במידה.

  10. משקה אלכוהולי - מבחינה תזונתית, מנת אלכוהול נחשבת לשתי מנות שומן! בנוסף לכך, האלכוהול משתן ולכן במרבית המקרים לא מחשיבים אותו כתוספת נוזלים לגוף.


346 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page