מתכונים

P1010326.jpg

מרק קוסקוס תוניסאי צמחוני
6-8 מנות

קטגוריות: ללא גלוטן, טבעוני (גרסה בשרית עם תוספת עוף), דל פחמימות

 

קוסקוס בצהרים של יום שישי זו הארוחה המסורתית אצל חמותי שרה סרוסי. היא קמה מוקדם בבוקר ומכינה את הקוסקוס מבראשית. מבשלת, מפוררת ונותנת לו להתקרר במסננות גדולות וכלים אותנטיים שמיועדים להכנת קוסקוס.
גם את המרק היא מכינה בעצמה ולא משתמשת באבקות מרק אלא בתבלינים יבשים וטריים כדי להשיג את הטעם המיוחד האופייני מרק הקוסקוס התוניסאי.


מידי שישי מתאספים אצלה בני המשפחה ואף מביאים קהל גדול של חברים שיודעים שכולם מוזמנים לקוסקוס של צהרים בשישי (אפילו לא צריך להודיע מראש, פשוט מגיעים!).

במקור מתכון מרק הקוסקוס היה תמיד עם חלקי עוף אבל ככל שהנכדים גדלו ולחלקם בחרו להיות צמחונים וטבעונים, התחילה שרה להכין תמיד 2 סירים של מרק: אחד בשרי ואחד טבעוני. המתכון שאני מביאה לכם כאן הוא הגרסה הטבעונית/צמחונית ואפשר כמובן גם להכין אותו בגרסה הבשרית עם עוף. בסוף המתכון הכנסתי הסבר איך להכין אותו במידה ורוצים את הגרסה הבשרית עם העוף.

את המתכון הזה לימדה אותי שרה כאשר בה לבקר אותנו בזמן שגרנו בארה״ב. הילדים שלי מאד התגעגעו לטעמים של ארוחת השישי אצל סבתא ובקשו שאלמד להכין את המרק כדי שיהיה לנו טעם ביתי וריחות של משפחה. את המרק הזה הייתי מכינה המון כאשר גרנו בארה״ב, לא רק בימי שישי. בכל הזדמנות שהיו מגיעים חברים לביקור (ישראלים וגם אמריקאים!) זו היתה אחת ממנות הדגל שלי ותמיד זכתה למחמאות ותשבוחות.

נכון, צריך הרבה מתרכיבים/מצרכים כדי להגיע לטעם המדויק של המרק וגם הקינמון הוא חלק מהתיבול שמעניק לו את הייחוד והארומה המיוחדת בגרסה התוניסאית. אל תוותרו עליו! תנסו, תטעמו ותראו איך הוא משתלב נהדר על כל הטעמים של המרק.

המצרכים:

  • חצי בצל חתוך לקוביות בינוניות

  • כף שמן קנולה

  • כוס גרגירי חומוס מושרים ומבושלים (רכים)

  • 2 גזרים חתוכים למקלות.

  • 2 קישואים חתוכים לקוביות

  • 3-4 עלי כרוב שלמים.

  • 2 גבעולי סלרי עם העלים חתוכים.

  • חצי דלורית או חתיכת דלעת (150-200 גרם)- חתוך לקוביות

  • 2 גבעולי שמיר (שלם)

  • 2 גבעולי פטרוזיליה (שלם)

  • 2 גבעולי כוסברה (שלם)

  • חצי כף פפריקה אדומה

  • מלח לפי הטעם- בערך כפית

  • פלפל שחור גרוס גס לפי הטעם

  • חצי כפית כורכום

  • חצי כפית קינמון טחון

  • 7 כוסות מים רותחים (כליטר וחצי)

אופן ההכנה:
מטגנים את הבצל בסיר עם כף השמן עד שמזהיב.
מוסיפים את הגזרים החתוכים לסיר ומערבבים בעדינות במשך 2-3 דקות.
מוסיפים את קוביות הקישואים והדלורית תוך כדי ערבוב ונותנים לכל הירקות מעט להתרכך.
מוסיפים את הסלרי, החומוס, והתבלינים (פפריקה אדומה, פלפל שחור גרוס גס, כורכום וקינמון)
שופכים 7 כוסות מים רותחים ומבשלים ביחד עד לרתיחה על אש גבוהה.
מוסיפים את עלי הכרוב ועלי התבלין (שמיר, פטרוזיליה, וכוסברה)
מבשלים הכל ביחד במשך שעה וחצי על אש בינונית-נמוכה.

הערות וגיוונים:
עגבניה-
ניתן לשלב בתוך המרק עגבניה חתוכה לקוביות. משתלבת בסיר ביחד עם הקישוא והדלעת.
חומוס- אפשר להשתמש בחומוס מקופסת שימורים במקום לבשל לבד.
גרסה בשרית בתוספת עוף- במידה ורוצים לשלב במרק עוף, יש להוסיף את חלקי העוף לסיר לאחר הזהבת הבצל, לפני הוספת הגזר. שאר שלבי הבישול ממשיכים כרגיל. לאחר הבישול מומלץ להוציא את העוף ולהניח בקערה נפרדת כדי שלא יתפרק בתוך המרק. כמובן ניתן להוסיף אותו כאשר מגישים את המרק לשולחן.

 

בתאבון

P1010341.jpg