top of page

מתכונים

P1010326.jpg

מרק קוסקוס תוניסאי צמחוני
6-8 מנות

קטגוריות: ללא גלוטן, טבעוני (גרסה בשרית עם תוספת עוף), דל פחמימות

 

קוסקוס בצהרים של יום שישי זו הארוחה המסורתית אצל חמותי שרה סרוסי. היא קמה מוקדם בבוקר ומכינה את הקוסקוס מבראשית; מבשלת, מפוררת ונותנת לו להתקרר במסננות גדולות וכלים אותנטיים שמיועדים להכנת קוסקוס.
גם את המרק היא מכינה בעצמה ולא משתמשת באבקות מרק אלא בתבלינים יבשים וטריים כדי להשיג את הטעם המיוחד האופייני של מרק הקוסקוס התוניסאי.


מידי שישי בצהרים מתאספים אצלה כל בני המשפחה ואף מביאים קהל גדול של חברים שיודעים שכולם מוזמנים לקוסקוס של צהרים בשישי (אפילו לא צריך להודיע מראש, פשוט מגיעים!).

במקור מתכון מרק הקוסקוס היה תמיד עם חלקי עוף אבל ככל שהנכדים גדלו ולחלקם בחרו להיות צמחונים וטבעונים, התחילה שרה להכין 2 סירים של מרק: אחד בשרי ואחד טבעוני. המתכון שאני מביאה לכם כאן הוא הגרסה הטבעונית/צמחונית ואפשר כמובן גם להכין אותו בגרסה הבשרית עם עוף. בסוף המתכון הכנסתי הסבר איך להכין אותו במידה ורוצים את הגרסה הבשרית.

את המתכון הזה לימדה אותי שרה כאשר היא באה לבקר אותנו בזמן שגרנו בארה״ב. הילדים שלי מאד התגעגעו לטעמים של ארוחת השישי אצל סבתא וביקשו שאלמד להכין את המרק כדי שיהיה לנו טעם ביתי וריחות של משפחה. את המרק הזה הייתי מכינה המון כאשר גרנו בארה״ב, לא רק בימי שישי. בכל הזדמנות שהיו מגיעים חברים לביקור (ישראלים וגם אמריקאים!) זו היתה אחת ממנות הדגל שלי ותמיד זכתה למחמאות ותשבוחות.

נכון, צריך הרבה מרכיבים/מצרכים כדי להגיע לטעם המדויק של המרק וגם הקינמון הוא חלק מהתיבול שמעניק לו את הייחוד והארומה המיוחדת בגרסה התוניסאית. אל תוותרו עליו! תנסו, תטעמו ותראו איך הוא משתלב נהדר על כל הטעמים של המרק.

המצרכים לגרסה הצמחונית:

  • חצי בצל חתוך לקוביות בינוניות

  • כף שמן קנולה

  • כוס גרגירי חומוס מושרים ומבושלים (רכים).
    אפשר גם להשתמש בגרגירי חומוס מקופסאות שימורים (רק להקפיד לשטוף היטב את הגרגרי חומוס במים).

  • 2 גזרים חתוכים למקלות.

  • 2 קישואים חתוכים לקוביות

  • 3-4 עלי כרוב שלמים.

  • 2 גבעולי סלרי עם העלים חתוכים.

  • דלעת (150-200 גרם טרי)- חתוך לקוביות

  • 2 גבעולי שמיר (שלם)

  • 2 גבעולי פטרוזיליה (שלם)

  • 2 גבעולי כוסברה (שלם)

  • חצי כף פפריקה אדומה

  • מלח לפי הטעם- בערך כפית

  • פלפל שחור גרוס לפי הטעם (המלצה שלי רבע כפית)

  • חצי כפית כורכום

  • חצי כפית קינמון טחון

  • 5-6 כוסות מים רותחים

 

  • בגרסה הבשרית- 1 ק״ג עוף מחולק (ירכיים/שוקים)

 

ציוד- סיר גדול לבישול

 

אופן ההכנה:

מטגנים את הבצל בסיר עם כף השמן עד שמזהיב.

מוספים לסיר פי הסדר את המרכיבים הבאים:

הגזרים החתוכים- מערבבים בעדינות במשך 2-3 דקות.

קוביות הקישואים והדלעת- מערבבים ונותנים לכל הירקות מעט להתרכך.

הסלרי, החומוס, והתבלינים (פפריקה אדומה, פלפל שחור, כורכום וקינמון). מערבים ונותנים להכל 3-5 דקות נוספות בסיר עם מכסה סגור.

5-6 כוסות מים רותחים- מביאים לרתיחה על אש גבוהה.

עלי הכרוב ועלי התבלין: שמיר, פטרוזיליה, וכוסברה.

מבשלים הכל ביחד במשך שעה וחצי על אש בינונית-נמוכה.

תוספת מים- אם המרק סמיך מידי, אפשר להוסיף עוד כוס מים

 

הערות וגיוונים:

עגבניה- ניתן לשלב בתוך המרק עגבניה חתוכה לקוביות. משתלבת בסיר ביחד עם הקישוא והדלעת.

חומוס- אפשר להשתמש בחומוס מקופסת שימורים, רק לשטוף טוב לפני שמכניסים לסיר.

 

טיפ העוף: 

תוספת עוף- יש להוסיף את העוף לסיר לאחר הזהבת הבצל. שאר שלבי הבישול ממשיכים כרגיל. לאחר הבישול מומלץ להוציא את העוף ולהניח בקערה נפרדת כדי שלא יתפרק בתוך המרק. ניתן להוסיף אותו כאשר מגישים את המרק.

כמה עוף? עוף שלם מחולק או שוקיים/ירכיים בכמות של 5-6 יחידות.

המצרכים:

  • חצי בצל חתוך לקוביות בינוניות

  • כף שמן קנולה

  • כוס גרגירי חומוס מושרים ומבושלים (רכים)

  • 2 גזרים חתוכים למקלות.

  • 2 קישואים חתוכים לקוביות

  • 3-4 עלי כרוב שלמים.

  • 2 גבעולי סלרי עם העלים חתוכים.

  • חצי דלורית או חתיכת דלעת (150-200 גרם)- חתוך לקוביות

  • 2 גבעולי שמיר (שלם)

  • 2 גבעולי פטרוזיליה (שלם)

  • 2 גבעולי כוסברה (שלם)

  • חצי כף פפריקה אדומה

  • מלח לפי הטעם- בערך כפית

  • פלפל שחור גרוס גס לפי הטעם

  • חצי כפית כורכום

  • חצי כפית קינמון טחון

  • 7 כוסות מים רותחים (כליטר וחצי)

אופן ההכנה:
מטגנים את הבצל בסיר עם כף השמן עד שמזהיב.
מוסיפים את הגזרים החתוכים לסיר ומערבבים בעדינות במשך 2-3 דקות.
מוסיפים את קוביות הקישואים והדלורית תוך כדי ערבוב ונותנים לכל הירקות מעט להתרכך.
מוסיפים את הסלרי, החומוס, והתבלינים (פפריקה אדומה, פלפל שחור גרוס גס, כורכום וקינמון)
שופכים 7 כוסות מים רותחים ומבשלים ביחד עד לרתיחה על אש גבוהה.
מוסיפים את עלי הכרוב ועלי התבלין (שמיר, פטרוזיליה, וכוסברה)
מבשלים הכל ביחד במשך שעה וחצי על אש בינונית-נמוכה.

הערות וגיוונים:
עגבניה-
ניתן לשלב בתוך המרק עגבניה חתוכה לקוביות. משתלבת בסיר ביחד עם הקישוא והדלעת.
חומוס- אפשר להשתמש בחומוס מקופסת שימורים במקום לבשל לבד.
גרסה בשרית בתוספת עוף- במידה ורוצים לשלב במרק עוף, יש להוסיף את חלקי העוף לסיר לאחר הזהבת הבצל, לפני הוספת הגזר. שאר שלבי הבישול ממשיכים כרגיל. לאחר הבישול מומלץ להוציא את העוף ולהניח בקערה נפרדת כדי שלא יתפרק בתוך המרק. כמובן ניתן להוסיף אותו כאשר מגישים את המרק לשולחן.

 

בתאבון

P1010341.jpg
bottom of page