top of page

לבנדר- הדרך הטבעית להוריד את הלחץ והחרדה


הימים לא קלים והמלחמה מכניסה הרבה מאד לחץ, מתח וחרדה לחיים שלנו. חשוב במיוחד בימים האלו לשמור על שגרה של עשיה, פעילות גופנית ותפקוד יומיומי. כדי להצליח בכך אנחנו צריכים למצוא דרך להתמודד עם רמות הלחץ והחרדה הגבוהות שמקיפות אותנו. הן לא רק מקשות עלינו ופוגעות ביכולת השינה והחשיבה שלנו, הן גם מורידות את כמות האנרגיה היומית שלנו. האם יש דרך טבעית ובטוחה שאפשר לעזור לגוף להירגע ולהתמודד עם החרדה?

הכתבה התפרסמה לראשונה באתר שוונג בתאריך 25.10.23


לבנדר יכול לסייע להוריד לחץ וחרדה

להוריד את רמת החרדה: הכירו את הלבנדר

צמח הלבנדר מוכר וידעו לרבים בשל פריחתו הסגולה המקסימה והריח המיוחד שמשתלב במוצרים רבים (קוסמטיקה, ניקיון, טיפוח ועוד). לא רבים יודעים שללבנדר יש גם סגולות רפואיות מוכחות שיכולת לסייע לנו להתמודד טוב יותר עם מצבים של לחץ וחרדה.


לבנדר ברפואה העממית והקלינית

ללבנדר יש היסטוריה ארוכה של שימוש ברפואה העממית ולאחרונה הוא משמש יותר ויותר לטיפול בסימפטומים של חרדה גם בעולם הרפואה המדעית. התכונה הבולטת של השפעת הלבנדר על הגוף היא היכולת שלו ליצור ״רגיעה״. ההשפעה שלו היא גם נפשית וגם גופנית; הלבנדר מפחית את הסימפטומים של החרדה על ידי השפעה על תגובת ה״לחימה או בריחה״ בה הגוף מגיב מצבי סטרס. על סמך מחקרים היתרונות שמיחסים לשמן אתרי של לבנדר קשורים להפחתת חרדה, אי שקט, הפרעות שינה, עצבנות ותסמיני דיכאן.


יתרונות הלבנדר

ללבנדר עשויות להיות מספר השפעות פיזיולוגית חשובות המסייעות להקל על החרדה:

• שיפור במצב הרוח

• סיוע בהורדת הדופק

• סיוע בהורדת רמות אדרנלין

• סיוע בוויסות הנשימה

• איכות שינה משופרת


איך משלבים את הלבנדר?

יש 4 דרכים לשלב את הלבנדר בצורה טיפולית בעת בתסמינים של לחץ וחרדה:

· תה- שילוב של חליטה של צמח הלבנדר בתוך תיונים של תה.

· ארומתרפיה- הרחה של שמן אתרי

· שמן אתרי בבליעה פומית

· שמן אתרי בעיסוי


השפעת לבנדר על מערכת עצבים

הוכח במחקרים כי לבנדר משפיע על מערכת העצבים הפרה-סימפתטית. מערכת עצבים זו שולטת בתהליכים גופניים הקשורים לחרדה, כגון קצב לב, קצב נשימה והפרשת הורמונים. לבנדר יכול לעזור בוויסות תהליכים גופניים אלה על ידי החזרת הגוף למצב רוגע יותר על ידי הורדת קצב הלב, רמות האדרנלין והאטת הנשימה.


השפעת לבנדר על הבריאות נפשית

מחקרים מראים כי לבנדר עשוי להועיל כטיפול משלים לדיכאון קל עד בינוני. מחקר יחסית ותיק משנת 2006 מצא כי ארומתרפיה של לבנדר משפיעה לטובה על נדודי שינה ודיכאון בקרב סטודנטיות. מחקר אחר מצא כי שאיפת ארומה של לבנדר תרמה לשיפור איכות השינה, דיכאון ורמות מתח בקרב מבוגרים. מחקר נוסף הצביע על כך שללבנדר יש השפעה נוגדת חרדה ואנטי דיכאון.


הקשר בין לבנדר לאיכות שינה

לבנדר נחשב במשך שנים רבות לתרופה טבעית לשיפור איכות השינה ולטפל בנדודי שינה.

מחקר משנת 2010 הראה כי לבנדר במתן דרך הפה יכול לסייע בתסמינים של אי שקט ושינה מופרעת. השפעה זו על איכות השינה יכולה להשפיע באופן ישיר על איכות התפקוד במשך היום וסייע בהורדת רמות חרדה. מחקר נוסף שנערך בקרב נשים בגילאי אמצע החיים עם נדודי שינה מצא ש-20 דקות של שאיפת לבנדר באמצעות ארומתרפיה יכולות לשפר משמעותית את איכות השינה.


אפשר לשלב את הלבנדר בצורה של תה, שמן או ארומתרפיה

מה היא הדרך היעילה ביותר להשתמש בלבנדר נגד חרדה?

רוב המחקר על לבנדר לתסמיני חרדה כולל מתן אוראלי (שמן, תה) וארומתרפיה.

· שמן אתרי של לבנדר- מחקרים קליניים מראים כי המינון היעיל ביותר של שמן לבנדר צריך להיות 80 מ"ג ליום. המחקר מדגיש כי שמן הלבנדר חייב להיות איכותי ולא מדולל בתוספים או בחומרים סינטטיים. עם זאת, בכל מקום בין 20 ל-80 מ"ג עדיין יעיל, ואין דיווחים על תופעות לוואי שליליות במינון זה.


· ארומתרפיה- מחקרים מצביעים על כך ששאיפה דרך דרכי הנשימה צריכה להיות לפחות 3 דקות כדי להיות יעילה. אחד המחקרים מצביע על כך של 10 דקות של שאיפה יש השפעות טובות על תפקודי הגוף הקשורים לחרדה, כמו לחץ דם וקצב לב.


· תה- מומלץ לשלב תה שמכיל לבנדר לפני השינה להרגעת הגוף שיפור איכות השינה. אם מרגישים חרדה לאורך היום, ניתן לשלב תה המכיל את צמח הלבנדר כמה פעמים לאורך היום. מומלץ במיוחד לחפש תה ירוק עם לבנדר כיון שגם לתה הירוק יש עדויות במחקרים על שיפור מצבי חרדה, לחץ ותסמינים של דיכאון. השילוב בין שניהם יכול להיות טוב כדי להרגיע את הגוף במיוחד בימים לא קלים אלו.

159 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page