top of page
תמונת הסופר/תיעל דרור

ראש בראש: בננה VS ג׳ל אנרגיה בספורט


איזה כיף שעונת הסתיו מחזירה למדפים את הבננות בכל הכוח! פרי מתוק, אהוב במיוחד שמוכר לספורטאים רבים כמאכל שמשתלב נהדר לפני ותוך כדי האימונים. לבננה יתרונות תזונתיים רבים והגיע הזמן לתת לה מקום של כבוד בשגרת האימונים וגם בתפריט היומי. מה הם הערכים התזונתיים הטובים של הבננה שהופכים אותה לכל כך טובה לגוף בזמן אימונים? האם הבננה יכולה להחליף ג׳ל ספורט כמקור אנרגיה והחזרת מלחים באימוני אורכים?

הכתבה התפרסמה באתר שוונג בתאריך 22.11.23


השוואה בין בננה לג׳ל ספורט

תנו כבוד לבננה!

הבננה היא פרי נהדר, רך ומתוק שאין צורך בהכנות רבות כדי להנות ממנו: פשוט מקלפים ואוכלים! הבננה נחשבת לפצצת אנרגיה צהובה בגלל תכולת הפחמימות הגבוהה שמספקת אנרגיה טובה לפעילות גופנית או/ו כאשר רוצים לעלות את רמת העירוניות במהלך היום. סוג הפחמימה בבננה בתחילת ההבשלה הוא עמילן. לאורך תקופת ההבשלה חל שינוי בהרכב הפחמימות כאשר כמות הפרוקטוז עולה, דבר המקנה לבננה את המתיקות הגבוהה שלה. הבננה גם מכילה מינרלים חיוניים כמו אשלגן, זרחן ומגנזיום. אומנם יש תחושה שהבננה נמצאת אצלנו במטבח כמעט כל שנה אך עיקר התקופה בה ניתן למצוא בננות בשווקים הן הסוף הקיץ, הסתיו והחורף. יש מגדלים שיודעים אף להתמודד עם הקושי בגידול הבננות באביב, דבר המאפשר לפעמים למצוא את הבננה לאורך כל עונות השנה. נוכחות מרשימה זו הופכת את הבננה למזון זמין ונוח לשילוב בתוכנית אימונים כמעט לאורך כל השנה.


האם בננה יכולה להחליף ג׳ל אנרגיה בספורט?

נשאלת השאלה מה הופך את הבננה לכל כך מתאימה לספורט והאם היא יכולה להוות תחליף ראוי לג׳ל אנרגיה מסחרי אותו פיתחו במעבדות במיוחד כדי להתאים לדרישות הגוף בזמן הספורט?


החלטתי לצאת ולבדוק את השאלה הזו. להשוואת את הערכים התזונתיים של הבננה ל-5 ג׳לים מסחריים פופולריים הנמצאים בארץ.



טבלת השוואת ערכים תזונתיים של בננה לג׳ל ספורט

הערה- ההשוואה נעשתה בין בננה בגודל בינוני לבין ג׳ל אנרגיה איזוטוני. יש בשוק ג׳לים אחרים (עם קפאין, עם תוספת אלקטרוליטים), אך במסגרת כתבה זו בחרתי להתמקד בג׳ל הסטנדרטי האיזוטוני.



השוואת הערכים:

· קלוריות- כמות הקלוריות בבננה דומה מאד לכמות הקלוריות שיש בג׳ל.

· פחמימות- כמות הפחמימות בבננה דומה מאד לכמות הפחמימות שיש בג׳ל (מעורר מחשבה האם מפתחי הג׳לים חשבו על בננה בעת הפיתוח?)

· סיבים תזונתיים- בבננה יש מעט סיבים תזונתיים ובג׳לים אין בכלל. הסיבים בבננה בכמות יחסית נמוכה אבל מי שמערכת העיכול שלו יחסית רגישה בזמן אימון אולי פחות יסתדר עם הסיבים שבבננה.

· סוכר- בין הג׳לים יש פערים גדולים בכמות הסוכר הפשוט הנובעים מסוג הפחמימות שכל חברה בחרה לשים בג׳ל שלה. כמות סוכר הפשוט בבננה עם זאת דומה מאד לכמות שיש בשני ג׳לים מסחריים מתוך הרשימה שבדקתי (GI32, ספונסר).

· שומן- כמות השומן בבננה נמוכה מאד, בג׳לים אין בכלל.

· חלבון- בבננה יש כמות זניחה של חלבון, בג׳לים אין בכלל.

· מגנזיום- בבננה יש כמות נמוכה של מגנזיום, ברוב הג׳לים שבדקתי החברות לא פירוטו את כמות המגנזיום בג׳ל. כאן המקום לשבור את המיתוס שרבים חושבים ש״בננה עשירה במגנזיום״. הבננה אכן מכילה מגנזיום אבל הכמות לא מאד גדולה וזה לא היתרון הגדול של הבננה מבחינה תזונתית בזמן הפעילות.

· נתרן- כמות הנתרן בבננה נמוכה ולא מתאימה כתחליף לאיבודי הנתרן בפעילות. בפועל כמות הנתרן בג׳לים נמוכה גם היא. עם זאת, ניתן לראות פערים גדולים בכמות הנתרן בג׳לים בין חברות שונות. חשוב לדעת- בדרך כלל הג׳ל איננו אמור להוות מקור להחזרת הנתרן. כאשר רוצים להחזיר את הנתרן משלבים בנוסף לג׳ל כדורי מלח או משקאות שמכילים אלקטרוליטים.

· אשלגן- כאן הגדולה של הבננה! הכמות הגבוהה של מינרל האשלגן הוא אחד היתרונות הבולטים של הבננה. כאשר חיפשתי את כמות האשלגן בג׳לים הופתעתי לגלות שרוב החברות לא פירטו את הערכים וגם אלו שרשמו, היה מדובר בערכים נמוכים.



אשלגן- אחד היתרונות הבולטים של הבננה!

אשלגן הוא מינרל תוך תאי האחראי על כיווץ שריר הלב ומעורב מנגנון הכיווץ של שריר השלד. יש המקשרים את חשיבות האשלגן בספורט למניעה של כיווצי שרירים בזמן פעילות. בנוסף לכך, לאשלגן תפקיד מרכזי באיזון לחץ הדם. האשלגן חשוב לפעילות תקינה של מערכת העצבים ומשתתף בתהליכי חילוף החומרים בגוף, כולל בתחום של הפקת אנרגיה מחלבון, שומן ופחמימות. אשלגן מסייע למנוע בריחת סידן (שמירה על בריאות העצמות והשיניים). הבננה כאמור מהווה מקור מאד טוב לאספקת אשלגן בתזונה מבחינה בריאותית, בנוסף לחשיבותו לפעילות הגופנית.



בננה מקומית- הגודל כן קובע!

שימו לב שיש הבדל בגדול ובזנים בין בננות בישראל לבין בננות בחו״ל. למשל, אם טסתם להשתתף במרוץ באירופה או בכל מדינה אחרת ואתם רוצים לשלב בננות לפני/תוך-כדי האימון. הבננות בישראל קטנות יותר בהשוואה לבננות בחו״ל וזאת כנראה בשל תנאי הגידול היותר קשים בארץ ויש גם הבדלים בזנים. מה שזה אומר בפועל, זה שבננה בינונית בישראל וחו״ל לא יהיו באותו גדול ולכן גם הערכים התזונתיים מעט שונים. בפועל ההבדלים לא מאד גדולים (20-25%), אבל כן צריך לקחת את זה בחשבון אם אתם מרגישים יותר כבדים אחרי אכילה של בננה בעת ביצוע אימון/תחרות בחו״ל בהשוואה למה שאתם רגילים בארץ. במקרים אלו אולי עדיף להסתפק בחצי בננה בזמן שהיה בחו״ל כדי לא להעמיס על מערכת העיכול.



סיכום

הבננה מספקת כמות קלוריות הדומה לכמות שיש בג׳ל אנרגיה איזוטוני. גם כמות הפחמימות והסוכר הזמין בבננה דומה מאד לכמות שיש בחלק מהג׳לים המסחריים. יתרון גדול של הבננה הוא מינרל האשלגן החשוב לפעילות שרירי הלב ושרירי השלד. עם זאת, לא עבור כולם הבננה מתאימה תוך כדי פעילות. לסחוב את הבננה איתכם בזמן אימון וגם ההתמודדות עם ״ללעוס״ אותה תוך כדי הספורט יכולים להיות 2 מדדים שיגרמו לה להיות פחות מתאימה עבור חלקכם. יש גם המרגישים שהבננה ״כבדה״ להם בזמן הספורט או ״עולה להם״. אם אתם רואים שהבננה לא מתאימה תוך כדי הפעילות, למרות הערכים התזונתיים הטובים בהשוואה לג׳לים מסחריים, אז לכם היא לא נותנת מענה. כן אפשר לשקול לשלב את הבננה לפני/אחרי פעילות או במהלך פעילות בעצימות נמוכה או כזו בה יש הפוגות שמאפשרות לאכול בנחת ולא תוך כדי הפעילות. כל אחד מוזמן לבדוק ולראות מה מתאים עבורו.

226 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page