top of page

האם הסוכר שבפרי בריא?


הפירות הם אחד מסוגי המאכלים המגוונים והנפוצים ביותר בארץ. בעבר לכל עונה היו הפירות האופניים לה. כיום ישנם פירות רבים שניתן למצוא כמעט בכל השנה והשכלולים בחקלאות מאפשרים לנו לטעם פירות חדשים ומעניינים שעד לפני כמה שנים היו בגדר פירות "לא שגרתיים".

לפירות יש יתרונות תזונתיים רבים כמו ויטמינים ומינרלים, סיבים תזונתיים ועוד. מגוון הפירות בארץ מאפשר כמעט לכל אחד מלמצוא את הפרי המועדף עליו לפי עונות השנה.



הפירות עשירים בסוכר טבעי ולכן שימו לב לכמות שאוכלים


אחד הדברים שלא כולם מודעים אליו הוא נושא "הסוכר בפירות". סוג הסוכר העיקרי בפירות הוא פרוקטוז למרות שניתן למצוא גם סוגים אחרים. למשל גלקטוז וגלוקוז שהוא בפועל מה שקורים בספת העם "סוכר ענבים". במרבית הפירות יש סיבים תזונתיים שהינם פחמימות שהגוף לא יודע לפרק, ולכן הם גורמים לעבודה מוגברת של שרירי הקיבה והמעי ואף יוצאים בצואה.


הערך הקלורי של הפירות

בשל הריכוז הגבוה של הסוכרים בפירות, יש להם ערך קלורי, שחשוב לקחת בחשבון עבור מי ששמור על הגזרה. מנת פרי מכילה 60 קלוריות.


דוגמאות למנת פרי:

  • תפוח בינוני

  • תפוז

  • אגס

  • אפרסמון

  • אפרסק

  • נקטרינה

  • 2 משמשים טריים

  • 2 שזיפים טריים

  • 2 קלמטינות

  • בננה קטנה

  • 4-5 תותי שדה (תלוי בגודל)

  • 12 ענבים

  • 10 דובדבנים

  • כוס וחצי קוביות של מלון / אבטיח

  • חצי כוס מיץ פרי

  • 2-3 פירות יבשים כמו תאנים/משמשים/תמר קטן/שזיפים מיובשים

  • 2 כפות חמוציות/צימוקים


כמה פירות ביום?

אכילת פירות ללא הגבלה, בכמות גדולה, עלולה להוות עומס קלורי ולתרום לבעיית ההשמנה של אנשים בעלי נטייה להשמנה. מכיוון שלפירות יש גם יתרונות תזונתיים חשוב לשלבם במהלך היום אך להגבילם ל 2-3 ביום (בדיאטה). בנוסף לכך, אנשים הסובלים מסוכרת, יכולים גם הם לשלב 2 פירות ביום אך לא אחד אחרי השני ולא מומלץ לפני השינה (כדאי להתייעץ עם דיאטנית קלינית).


היש הבדל בכמות הסוכר לפי צבע התפוח?

מיתוס נוסף, שנתקלתי בו לאחרונה, הוא כי בתפוח אדם יש יותר סוכר/קלוריות בהשוואה לתפוח ירוק. הנחה זו אינה נכונה, יש בדיוק אותה כמות סוכר! פיזור הסוכר או תוספת חומציות מטשטשות את תחושת המתיקות.


אל תוותרו על הסיבים

יש הטוענים שה"טבע" היה מאד חכם בעת שהוא יצר את הפירות. הם אומנם מכילים סוכר אבל גם את מה שממתן את ספיגתו המהיר הגוף. מדובר "סיבים התזונתיים" שהם בפועל סוגי פחמימות שהגוף שלנו לא יכול לעכל ולכן הם מפריעים לספיגת הסוכר ואף יוצאים בסופו של דבר בצואה ולא נספגים בגוף (לא תורמים קלוריות אלא יכולים לעולת את שרפת הקלוריות. הסיבים נמצאים בכמות גדולה בקליפה של הפירות אך לא רק בקליפה. הם גם נמצאים פעמים רבות בתוך הפרי עצמו (למשל אפרסמון, מנגו ועוד). חשוב מאד כאשר ניתן, לאכול את הפרי עם הקליפה על מנת לא לפספס את הסיבים התזונתיים של כך חשובים לתפקוד מערכת העיכול ולאיזון ספיגת הסוכר. כאשר אתם בוחרים לשתות מיץ תפוזים לדוגמה, אתם מקבלים רק את הסוכר בלי הסיבים. לכן עדיף תמיד לאוכל את התפוז השלם ולא לשתות את מיץ. כלל נסה נכון גם עבור הכנת שייקים בהם כל הפרי נכנס לבלנדר לעומת מסחטה של מיצים בה הקליפות והסיבים נזרקים החוצה ולא נשארים במיץ הסופי.


עצה שימושית: אכלו 2-3 פירות במהלך היום. גוונו את סוגי הפירות לפי עונות השנה ושימו לב לא לנשנש בלי הגבלה! זכרו כי כוס מיץ בפרי עלולה להכיל 120-150 קלוריות (לפי גודלה), וכי גם השתיה נחשבת למנות פרי ביום.



1,950 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page