הדובדבן הוא הסמל לשלמות, למתיקות וכמובן הקינוח האולטימטיבי על קצה "הר הקצפת" שמונח על העוגה. הדובדבן הוא גם תיאור ציורי לכל דבר המסמל יופי חושני, בשרני במידה מסוימת, אדמדם ומתוק כמובן (למשל: בתחום הרומנטיקה, לתיאור חלקים בגוף האישה, צבעי טפטים של עץ, שפתון ועד עיצובים לבית).
מהרו, העונה קצרה!
עונת הדובדבנים קצרה יחסית והיא כוללת את אמצע חודש מאי ועד אמצע-סוף חודש יולי. השתלטות הדובדבנים על המכולות, הירקנים והשווקים בכלל, מעוררות את הרצון להושיט יד ולטעום, להנות מהטעם המתוק והמרקם הרך של הפרי. ענף הדובדבנים בארץ מאד מתפתח בשנים האחרונות וזו הזדמנות נהדרת להנות מדובדבנים טריים (דובדבן כחול-לבן...) זכרו, העונה קצרה וכדאי לא לפספס את הטעם…
דובדבן אחד-שני סוגים
הדובדבנים מתחלקים לשני סוגים עיקריים. הראשון הוא הדובדבן החמוץ והשני הוא הסוג המתוק ששמו הבוטני האמיתי הוא "גודגדון". בשל יכולת ההסתגלות הגבוהה של זן הדובדבן החומץ, הוא נפוץ יותר וקל יותר לגדלו בתנאי שטח שונים. פירות הדובדבן מוצקים יותר מפירות הגודגדן הרגיש מאד ודורש תנאי אקלים מיוחדים לגידולו.
שני סוגים אלו של דובדבנים שייכים מבחינה בטונית למשפחת הורדיים, אליה משתייכים גם השזיפים, האפרסקים, המשמשים והשקדים. צבעם של הדובדבנים נע בין לבן, אדום, צהבהב ועד סגול חזק.
מבחינה תזונתית
דובדבנים טבעיים מספקים 55 קלוריות ל- 100 גרם והגודגדונים מכילים 75 קלוריות ל- 100 גרם. הדובדבנים והגודגדנים מכילים סידן, ויטמין A, מגנזיום, זרחן ואשלגן. כאשר אוכלים את הדובדבנים מיובשים ומסוכרים ערכם הקלורי עולה ל- 95 קלוריות ל-100 גרם.
מאכלים ותבשילים
את הדובדבנים תענוג לאכול טריים אך חשוב להיזהר בכמויות (עולל להשפיע על פעילות מערכת העיכול ולגרום לשלשולים בעת אכילה רבה מידי). ניתן להוסיף את הדובדבנים לתבשילים רבים ומגוונים כמו תבשילי-בקר, עופות, ברווז ותוספת לאורז. הדובדבנים משתלבים במאפים רבים ואף בפודינגים. מהדובדבנים אף מכינים משקאות אלכוהוליים וליקרים (ה"שרי ברנדי" הידוע). ניתן להכין מהדובדבנים מיץ עם צבע אדום עז ומתיקות רבה הנובעת מהפרי עצמו ללא צורך בתוספת סוכר. כמו כן, ניתן להכין כופתאות דובדבנים המוגשות כקינוח לצד ג'לי או עם סירופ דובדבנים. כמובן שגם ריבות ניתן להכין מהדובדבנים או לשלבם בריבות עם פירות אחרים. הדובדבן המסוכר נחשב לקישוט המוביל בכל עוגה, גלידה וקינוח. את הדובדבנים אפשר גם לייבש או לשמר בסוכר. כיום ניתן לקנות במרכולים ובחניות הטבע מגוון של דובדבנים מיובשים או מצוננים הנשמרים בקירור. בנוסף לכך, ניתן לקנות לפתני דובדבנים, ללא תוספת סוכר, המאפשרים להנות מדובדבנים משומרים ללא מחיר קלורי גבוה.
קטיף דובדבנים בארץ
גידול הדובדבנים בארץ ובעולם הינו בעיקר לשימושים בתעשיית המזון ופחות לשוק הביתי. בארץ מגדלים דובדבנים וגודגדנים בסביבות ירושלים, בגליל העליון ובגולן (בגבהים מעל 500 מטר מעל פני הים). ענף קטיף הדובדבנים לצורכים פרטיים גדל מאד בשנים האחרונות. בנוסף לקטיף אישי תמורת תשלום סמלי, מתקיימים גם ערבי שירה, ופסטיבלים בעת עונת קטיף הדובדבנים בצפון (בדרך כלל בסביבות החודשים מאי-יוני). ניתן להגיע למטעי גידול הדובדבנים בצפון וללקט באופן אישי את כמות הדובדבנים הדרושים לכם. מומלץ להגיע בשעות הבוקר המוקדמות על מנת להימנע מקטיף מאומץ בשעות החם הלוהט. אך כמובן, חשוב לברר מראש שעדיין יש מה לקטוף...
מילה לסיכום,
היזהרו מאכילה לא מבוקרת של כמויות גדולות של דובדבנים... כי הדובדבנים לפעמים נאכלים כמו "גרעינים" בלי לשים לב לכמויות. "מנת פרי" של דובדבנים כוללת 10-15 יחידות (תלוי בגודל הדובדבנים) ומכילה בממוצע 60 קלוריות. כאמור, אכילה מופרזת של דובדבנים עלולה לגרום לשלשולים...
Kommentit