top of page

היתרון הגדול של תפו״א במרק (גם אם לא אוכלים אותו!)


מזג האויר החורפי והסוער בימים אלו מיד שולח אותנו לחפש מאכלים חמים שיכולים התאים לחורף. המרק הוא אחד המאכלים הכי פופולריים בימי החורף ואני בטוחה שרבים כבר מתכננים איזה המרק שהם מתכננים לבשל בסוף השבוע. מה כדי לכם לשלב במרק כאשר אתם עושים אימונים? מדוע חשוב לא לוותר דווקא על תפו״א במרק?

 הכתבה התפרסמה לראשונה באתר ״שוונג״ בתאריך 11.12.25


מרק ירקות עם תפוח אדמה הוא יתרון בריאותי
היתרונות החשובים לבריאות של תפוח האדמה במרק

המרק הוא מאכל נהדר לימי החורף הקרים. אנשים רבים מגוונים את המרקים שלהם עם מגוון גדול של ירקות אבל נמנעים מלהכניס תפו״א בגלל הערך הפחמימתי הגובה שלו. האם ידעתם שדווקא לתפו״א יש יתרון גדול מאד עבור ספורטאים? יתרון שאפשר להנות ממנו גם אם בפועל אתם לא אוכלים את תפו״א האדמה(!), אלא רק מבשלים אותו בתוך המרק!

 

היתרון התזונתי של תפו״א עבור ספורטאים

תפו״א עשיר מאד במינרל (אלקטרוליט) שנקרא ״אשלגן״. הוא קריטי מאד לפעילות השרירים ובמיוחד לבריאות שרירי הלב. צריכתו במזון היא הדרך האופטימלית לספק אותו לגוף. היתרון הגדול של תפו״א במרק הוא שהאשלגן עובר תוך כדי הבישול לנוזלי המרק ולכן, גם אם תבחרו לאכול את המרק עצמו בלי תפו״א שבושל בו, עדין תקבלו כמות גבוהה מאד של אשלגן.

 

תפוח אדמה מאד בריא לבריאות
תפוח אדמה עשיר מאד באשלגן

מה הם 5 היתרונות חשובים של אשלגן עבור ספורטאים?

 

1.    תפקוד שריר אופטימלי ומניעת כיווצי שרירים- אשלגן חיוני לכיווץ שריר חלק (למשל בדופן כלי הדם) ובשרירי השלד (בשרירים של הספורט). במאמץ ממושך ובזיעה מרובה, אובדן אשלגן עלול לפגוע ביכולת כיווץ השריר ולהגביר את הסיכוי לכיווצי שרירים (Spasm). שמירה על רמות תקינות של אשלגן בגוף באמצעות התזונה תומכת בפעילות השריר ומפחיתה את הסיכון לתופעה זו.

2.    איזון נוזלים ואלקטרוליטים- אנחנו מכירים מגוון של אלקטרוליטים חיוניים עבור פעילות הגוף בזמן אימונים. ביחד עם נתרן, אשלגן שולט באיזון הנוזלים בתוך התא ומחוצה לו. איזון זה קריטי עבור אימונים:- הידרציה תאית- שמירה על כמות נוזלים תקינה בתא- שמירה על נפח דם תקין- הכרחי לאספקת חמצן לשרירים- למניעת התייבשות- ירידה במסוכנת בכמות הנוזלים בגוף בכל מדורי הגוף.- למנוע היפונתרמיה- ריכוז נתרן נמוך מדי בדם בזמן מאמץלכן, אספקה קבועה של אשלגן באמצעות התזונה חשובה מאד ותסייע לנו בשמירה על מאזן נוזלים תקין בגוף.

3.    תמיכה בהתאוששות השריר- לאחר אימון, הגוף זקוק לסינתזת חלבון (בניית שריר) ולתיקון הנזקים המיקרוסקופיים בשריר. אשלגן מעורב בהובלת חומצות אמינו (אבני הבניין של החלבון) לתוך תאי השריר, ובכך תורם לתהליך ההתאוששות והבנייה.

4.    שמירה על בריאות וצפיפות העצם- תזונה עשירה באשלגן (כחלק מתזונה מאוזנת) מורידה את החומציות בדם. הגוף, במאמץ לאזן את החומציות, עלול לשחרר סידן מהעצמות. אשלגן מהמזון עוזר לנטרל חומציות זו, ובכך שומר על מאגרי הסידן בעצם. זה קריטי לספורטאים, שעצמות חזקות יכולות להפחית את הסיכון להיווצרות  שברי מאמץ.

5.    ויסות לחץ דם ותפקוד קרדיווסקולרי- פעילות גופנית מעמיסה על המערכת הקרדיווסקולרית (הלב וכלי הדם). אשלגן פועל כמרחיב כלי דם (ומאזן את השפעת הנתרן המצר כלי דם), ובכך עוזר לשמור על לחץ דם תקין במנוחה ומאפשר עבודת לב יעילה יותר במאמץ. יש לכך חשיבות רבה כיון שזה תורם לבריאות הלב ולסיבולת לאורך זמן.


לסיכום

תפו״א אדמה הוא אחד המקורות החשובים ביותר בתזונה שמספק לגוף אשלגן. מזג אויר סגרירי הוא הזדמנות נהדרת להתחיל לשלב מרקים בתפריט היומי. כאשר אתם מתכננים את המרק, אל תוותרו על תפו״א האדמה! גם אם אתם לא מתכננים לאכול אותו (כי רוצים לחסוך בפחמימות), תנו לו להתבשל במרק כדי לקבל ממנו את היתרון של האשלגן.

 

בתאבון!

 

 

תגובה אחת


menahemfr52
לפני 19 שעות

מדוע להוציא את דיבת תפו"א לשווא- אולי מחוסר ידע שלך יעל. מדוע לטעון לשווא כי הפחמימות שלו מזיקות, במה הן שונות מכל ירק או פרי ומדוע בכלל לטעון ברמז או בפירוש שפחמימות מורכבות המצויות בתפוח אדמה הן משמינות או גורמות לסוכרת כשההיפך הוא הנכון. כדי להפריך את קו המחשבה הזדוני הזה צריך רק לזכור שאוכלוסיות שלמות ניזונו בעבר בעיקר מתפוח האדמה ללא זכר לנזק כלשהו (בדרום אמריקה שהיא המקור לירק נפלא זה), שאנשים במערב הוכיחו על עצמם כמה תועלת הפיקו מאכילתו כמו הבחור האוסטרלי שלפני מספר שנים לאחר שסבל כל חייו מהשמנה קיצונית עבר להיזון רק מתפוחי אדמה במשך שנה שלמה שבה רזה ב-60 ק"ג וכל ערכי בדיקת הדם שלו היו אידיאלים. תפוח האדמה נחשב לירק האולטימטיבי בהכילו את כ…

לייק
bottom of page