הגבינה הבולגרית היא אחת הגבינות הפופולאריות ביותר, בתחום מוצרי החלב בארץ. היא משתלבת בהמון מאכלים תוך שמירה על טעם ייחודי, ארומה ומרקם אופייני. היא חשובה מאד מבחינה תזונתית ומהווה מקור עשיר לאספקת חלבון וסידן לגופנו. גם אנשים הרגישים במידה מסוימת ללקטוז יכולים במקרים רבים להנות מהגבינות הבולגריות. לכבוד חג השבועות, המעמיד באור הזרקורים את עולם מוצרי החלב, זוהי הזדמנות נהדרת לתת "קצת הרבה" כבוד לגבינה הבולגרית.
קווים לדמותה
הגבינה הבולגרית היא במקורה גבינה קשה עם אחוזי מים נמוכים ואחוזים גבוהים של מוצקי החלב (גם אחוזי שומן גבוהים במקור). הגבינה הבולגרית מאופיינת במליחות גבוהה וטעם אישי קל לזיהוי. אחוזי השומן במקור היו גבוהים אך כיום המגוון רב וניתן לבחור גבינות באחוזי שומן נמוכים. בנוסף לשוני הרב שחל באחוזי השומן בעולם הגבינות הבולגריות שעל מדפי המרכולים, ניתן היום לרכוש את הגבינות הבולגריות ממקור צאן של כבשים ועיזים ואף בצורה רכה המתאימה למריחה על פרוסת לחם "הגבינה הבולגרית למריחה" או חתוכה כבר לקוביות קטנות המוכנות להגשה.
מבחינה תזונתית:
הגבינה הבולגרית היא אחד המאכלים העשירים ביותר, מבחינה תזונתית, באבות המזון החיוניים לגופנו אך היא גם דוגמה מצוינת לצורך לבחון לעומק את תווית המזון, בשל השינויים החדים בין הגבינות המיוצרות במקומות שונים.
אחוזי שומן- מדובר בטווח רחב במיוחד של אחוזי שומן בגבינה הבולגרית. הדבר היפה בה הוא שהטעם כמעט ולא נפגע כאשר יורדים באחוזי השומן. האחוזים הנפוצים בשווקים הם 22%, 16%, 9%, 5% ואפילו 3%. יש כמובן גבינות עם אחוזים גבוהים יותר ומסוגי חלב שונים (כבשים, עיזים). לזכותם של מרבית מבתי הקפה ניתן לומר, כי במרביתם אפשר כבר לבקש את הגבינה הבולגרית בסלט שלנו עם אחוזי שומן נמוכים (בדרך כלל 5%).
חלבון- גם כאן כמויות החלבון משתנות בין הגבינות והשוני אינו נובע רק מאחוזי השומן. אפשר למצוא גבינה בולגרית 5% של מספר חברות, אשר יכילו כמויות שונות מאד של חלבון. כמות החלבון נעה בטווח של 26-17% גרם חלבון ב- 100 גרם מוצר. אכן, מדובר בטווח גדול יחסית ומי שעוסק בספורט ומעוניין לוודא שתפריטו מכיל כמות גבוהה של חלבון, מומלץ שישווה בין החברות השונות, לפני הקניה, כי ההבדלים בתחום זה מאד גדולים.
פחמימות- כמות הפחמימות במוצר לא גבוהה, יחסית. מדובר בכמות של גרמים בודדים ועד פחות מ- 1 גרם ב-100 מ"ג מוצר.בשל הכמות הנמוכה של הפחמימות בגבינה הבולגרית, היא מכילה גם מעט לקטוז (סוכר החלב) אשר עלול לגרום לאנשים שאינם מסוגלים לפרקו במערכת העיכול, לכאבי בטן, גזים, שלשולים ועוד. בשל הנוכחות הנמוכה של הלקטוז במוצר, הגבינה הבולגרית יכולה להתאים לאנשים אלו, אשר סובלים מרגישות חלקית ללקטוז.
סידן- הגבינה הבולגרית היא "פצצה" של סידן. כמות הסידן ב- 100 גרם יכולה בקלות להגיע ל -500-600 מ"ג. מדובר בכמות מאד גדולה של סידן בנפח מזון יחסית קטן. חשוב לזכור כי אנו אמורים לאכול מידי יום לפחות 1000 מ"ג סידן, משימה לא קלה בכלל! בעזרת הגבינה הבולגרית "פרויקט אספקת הסידן לגוף" הופך לחוויה קלה וטעימה. עם זאת, כמו בתחום החלבון, גם כאן יש צורך להסתכל על תווית המזון כיוון שקיימות בשוק גבינות בהן רק 200 מ"ג סידן והבחירה מה לקנות היא בידינו.
שימושים ושילובים במזון:
הבולגרית בעולם הירקות-
הגבינה הבולגרית מוכרת לנו, קודם כל, בשילובים מגוונים עם ירקות. כבוד רב אנו נותנים לסלט היווני בו משתלבת הגבינה הבולגרית עם עגבניות, חסה, בצל וזיתים שחורים/ירוקים. בשביל הפרוטוקול צריך לומר כי דווקא ביוון הסלט הנ"ל מוכן בדרך כלל עם גבינת פטה אך בואו לא נהיה קטנוניים... הסלט היווני עם הגבינה הבולגרית משולב אפילו במסעדות המזון המהיר וכמובן הוא חלק בלתי נפרד מתפריטם של מרבית בתי הקפה בארץ. הגבינה הבולגרית בהקשר לירקות משתלבת גם ליד ירקות בסגנון אנטיפסטי (גם זו מנה מקובלת מאד במסעדות ובבתי הקפה) וכמובן כחלק מהבלילות של הפשטידות ומאפי הירקות העשירים.
הבולגרית ברוטבים האדומים-
גם ברוטבי הפסטות על בסיס עגבניות או סתם בפומפייה מעל הר של פסטה ורוטב עסיסי תשתלב הגבינה הבולגרית נהדר לצד גבינת הפרמזן ואפילו כתחליף טעים ודל קלוריות בהשוואה לפרמזן. הגבינה הבולגרית משתלבת מצוין בתפריט הפיצות כחיזוק מנצח לצד הגבינות הצהובות, הירקות וכמובן סוגי הבצק המשתנים.
קובייה בולגרית
הגבינה הבולגרית מתאימה גם לערב אירוח לצד גבינות נוספות, ירקות חתוכים וכמובן יין. היא מתאימה במיוחד לאירוח כשהיא חתוכה לקוביות ונאכלת עם קיסמים. אפשר כיום לקנות את הגבינה הבולגרית חתוכה לקוביות, על מנת שאפילו לא נצטרך ללכלך את הסכין. אם כבר דיברנו על קוביות גבינה בולגרית, היא הרי חלק בלתי נפרד מההווי הקייצי, לצד אבטיח קר וצונן, בימי החום הגדולים. האמת, בהחלט ניתן להתיחס אל הגבינה הבולגרית כנשנוש קריר ובריא המשתלב גם כארוחת ביניים, למי שלא רוצה לאכול שוב פרי או פרוסת לחם עם ממרח. יש אנשים הלוקחים קוביות גדולות של גבינה בולגרית לעבודה, שומרים במקרר (עם פתק, כמובן, שלא ייגעו/יזיזו להם את הגבינה...) ומנשנשים קוביות קטנות של גבינה בולגרית בהפסקות, עם או ללא, שילוב ירקות, על מנת להשביע את הרעב ולספק חלבון, סידן ואפילו אחוזי שומן נמוכים (מתאים במיוחד לנמנעים מפחמימות או לספורטאים המנסים להעלות את כמות החלבון בתפריט).
עצה שימושית
הגבינה הבולגרית היא אכן פצצת בריאות לבנה וטעימה. המליחות הרבה המאפיינת את הגבינה הבולגרית לא תמיד מתאימה לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם או סיכון למחלות לב. אחד הפטנטים להפחית את מידת המליחות היא לשים את הגבינה הבולגרית בתוך כלי המכיל מים רגילים במקום מי המלח בהם משרויה, בדרך כלל הגבינה. בדרך זו נוכל להפחית את המליחות ועדיין לשמור על הטעם האופייני של הגבינה המוכר והאהוב (המלח עובר למי ההשריה בלי לפגוע במרקם הגבינה).
Comments