top of page

רימונים - בריאות רבה כל השנה

עונת הרימונים החלה וידוע שהרימון, בנוסף ליופיו ולטעמו הייחודי, הוא פרי סמלי במיוחד בראש השנה. בשנים האחרונות גילו כי לרימון יש גם סגולות בריאותיות רבות, שרק לאחרונה התחילו לעמוד על טיבן. ניתן לומר כי הפוטנציאל האדיר שלו עדיין לא מומש במלואו.




מעורר חושים כבר מימי קדם

הרימון גדל בארץ ישראל כבר לפני אלפי שנים והוא אחד משבעת המינים. פרי הרימון היה מוכר בימי קדם וצורתו מקשטת כלים ומבני ציבור רבים, שהתגלו בחפירות ארכיאולוגיות. ראוי לציין כי הרימון שימש השראה למשוררים וסופרים רבים בימי קדם וצבעו האדום העז, נחשב לצבע מעורר חושים. ישנם תיעודים היסטוריים המצביעים על כך כי כבר בימי קדם יוחסו לרימון סגולות רפואיות ולכן לא פלא שהוא מופיע בפולקלור עמים ודתות רבות.


איפה מוצאים את הרימונים?

הרימון גדל כמעט בכל רחבי הארץ, אך בעיקר באזור החוף והגליל התחתון. עונת ההבשלה היא מסוף חודש אוגוסט ועד חודש אוקטובר ("בול" לראש השנה). בארץ מגדלים שני זני רימונים, הראשון, המוכר עוד מימי קדם, הוא ה"לופאני האדום" והשני הוא ה"וולדפול" שיובא לארץ, אך נקלט היטב. למרות שגרגרי הרימון מתקשרים אצל רובנו לצבע אדום עז, חלקם ורדרדים ואפילו לבנים.


ערך תזונתי

הרימון שייך למשפחת הפירות. 100 גר' של גרגרי רימון (ללא הקליפה והפסולת) מכילים 283 קלוריות, 17 גר' פחמימות, כמעט 1 גר' חלבון ופחות מחצי אחוז שומן. הרימון מכיל גם אשלגן ומעט ויטמין C. מכאן שהרימון נחשב למקור טוב לפחמימות. כף של גרגירי רימון תכיל בממוצע 20-30 קלוריות, ולכן ניתן להתייחס ל-2-3 כפות גרגירי רימונים, כאל מנת פרי, במסגרת התפריט היומי.


הרימון ברפואה האלטרנטיבית

גם הרפואה האלטרנטיבית משלבת את פרי הרימון, במסגרת הטיפול הרפואי, בבעיות בריאותיות. השימוש העיקרי ברימון הוא לצורך סילוק תולעים מהגוף (יוצרים משקה מרוכז מן הקליפה הכתושה). מיץ מקליפות רימונים נחשב מצוין להחלקת קמטים, מסייע בהורדת גודש בכבד ומקל על דלקת פרקים. ברפואה האלטרנטיבית משתמשים גם בשמן גרעיני הרימון ומייחסים לרימון יכולת למנוע אוסטאופורוזיס ואף לטפל במחלות הנגרמות מעודף חומציות.


נגד התקפי לב

בשנים האחרונות נחקר לעומק הקשר בין מיץ רימונים לבין מטבוליזם ורמת הכולסטרול בגוף האדם. הממצאים המחקריים שנאספו מעודדים צריכת מיץ רימונים כגורם מגן מפני התפתחות מחלות לב וכלי דם. אחד המחקרים הראה כי שתיית כוס מיץ רימונים ביום מורידה את רמות הכולסטרול בדם ואף את ערכי לחץ הדם הגבוהים, בצורה מובהקת. בנוסף לכך, נאספו ממצאים מחקריים המראים כי לגרגרי הרימון ולמיץ הרימון בפרט, יש השפעה מגנה מפני התפתחות סרטן (בעיקר סרטן השד) והגנה מפני פגיעה של רדיקלים חופשיים בגוף.


צבע מאכל טבעי או כתם שלא יורד?

אחד הרשמים הכי חזקים מתקופת הילדות קשור בהנחיה המפורשת של ההורים להוריד את החולצה בזמן קילוף הרימונים ואכילתם ולהתרחק מרהיטים וחפצים, כי הרימון משאיר כתמים שלא יורדים. עם זאת, ניתן דווקא להפיק מכך תועלת ולבצע ביחד עם הילדים פעילות צביעה מכוונת של בגדים ישנים, ואף להפיק ממיץ הרימון צבע מאכל טבעי ולשלבו במגוון מזונות.


הבישולים והסלטים

אפשר לאכול רימונים בצורה קלאסית גרגר אחר גרגר. אבל היום כבר לא חייבים לקלוף ולשלות את הגרעינים אחד אחד, אפשר לקנות במרכולים אריזות פלסטיק של גרגרים בלבד. את הגרגרים ניתן להוסיף לסלטים כמו סלטי פירות או ירקות להגיש כתוספת לבשרים ולדגים. גם רכז רימונים ניתן לרכישה בחנויות התבלינים והמרכולים (שימו לב שמרכיביו טבעיים) וניתן לשלבו כבסיס לרטבים ולתיבול תבשילים.


מיץ רימונים

בדוכני המיצים הפזורים ברחבי השוק וב"מיציות" עלתה לאחרונה קרנו של מיץ הרימונים הנסחט במקום. כיום משווקות גם מכונות להפרדת הגרגירים מן הקליפות, אך עדיין לא נרשמה הזמנה היסטרית בקרב הצרכן הביתי. באבו גוש ישנו ירקן המכין רכז רימונים טבעי וטוען כי כף אחת מן הרכז שהוא מכין שווה לכוס מיץ רימונים ומספקת לגוף את היתרונות הבריאותיים, בצורה קלה, בריאה וטעימה.


עצה אישית לחגים

עונת הרימונים קצרה יחסית וראש השנה הוא סיבה מצוינת לשלבו בארוחת החג, אבל גם לאמצו בלי שום קשר. ניתן להפריד את הגרגרים ולאכול סתם כך, אפשר להוסיפם לתבשילי הבשר והמאפים וכמובן לסלטים טריים. לאחר סיום העונה אפשר להמשיך להשתמש ברכז רימונים וליהנות מהיתרונות התזונתיים והבריאותיים של הפרי.

טיפ: אם משמנים רימונים בשמן רגיל, עוטפים בנייר כסף או ניילון נצמד ושומרים במקרר – הרימון יכול להשתמר עד שנה וכך אפשר ליהנות ממנו לא רק בעונה.

4 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page