לפעם כשאני כותבת על מזון ומאכלים, אני שולחת אתכם בסוף אל האותיות הקטנות שעל האריזה, שיספרו לכם מה באמת יש או אין במוצר. הפעם בחרתי להתמקד באותה תווית מזון קטנה ונסתרת, כדי להבהיר איך באמת יודעים כמה קלוריות מכיל כל מוצר והאם, בכלל, אפשר להאמין למה שרשום על האריזה?
אחד הנתונים המרכזיים אשר חייב להופיע על האריזה הוא "הסימון התזונתי". המידע מתייחס לערכים התזונתיים הנמצאים ב- 100 גרם מוצר. ניתן למצוא מגוון רב של רכיבים תזונתיים המופיעים על תווית המזון כמו קלוריות, סידן, כולסטרול, סיבים תזונתיים, ויטמינים ועוד. בפועל החוק מחייב את היצרן לפרט רק 5 נתונים: קלוריות (אנרגיה), חלבון, פחמימות, שומן ונתרן. כל שאר הרכיבים הם לשיקולו של היצרן המעוניין ליידע את הציבור בתכונותיו המיוחדות של המוצר (סידן, סיבים ועוד).
אז איך מחשבים כמה קלוריות יש במוצר?
הסימון התזונתי מאפשר לנו, על ידי חישוב פשוט, לבדוק האם היצרן רשם את מספר הקלוריות במוצר כפי שצריך או שאולי נפלה טעות. כל גרם פחמימות וחלבון מכיל 4 קלוריות ולכן נכפיל את משקלן בגרמים ב- 4, לפי הסימון התזונתי. כך גם נכפיל את משקל השומן - כל גרם שומן מכיל 9 קלוריות. לאחר שהכפלנו את משקלם של הפחמימות, החלבון והשומן (בהתאם לסימון התזונתי), מחברים את הנתונים והתוצאה הסופית היא מספר הקלוריות שבמוצר. אם כמות הקלוריות המצוינת על ידי היצרן אינה מתאימה לחישוב שלנו, זה אומר שהיצרן לא פרסם נתונים נכונים או שטעה בעצמו בחישוב.
חשוב לזכור כי כמות הקלוריות שקיבלנו לפי החישוב התייחסה ל- 100 ג' מוצר. על מנת לחשב את כמות הקלוריות במוצר כולו (למשל גביע יוגורט או גבינה), יש להכפיל את כמות הקלוריות במשקל המוצר המצוין על גבי האריזה. שימו לב כי במקרים של מזון הנמצא ברוטב או בנוזלים אחרים (למשל קופסאות שימורים) חשוב להתייחס למשקל המוצר לאחר סינון ולא למשקלו הכולל.
עצה שימושית
קחו כמה מוצרי מזון בבית ונסו לחשב את כמות הקלוריות. בדקו האם יש התאמה בין הרשום לבין מה שחישבתם. אני כבר מצאתי טעויות, בעיקר במוצרי מזון המגיעים מחו"ל. כנראה שהיבואן הישראלי התקשה קצת בהעתקת הנתונים או פשוט טעה בחישוב.
Comments